Křís a jak se ho zbavit

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Křís a jak se ho zbavit

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  MARPEL a poslední změna proběhla 11.7.2019.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #208745

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, pročítal jsem další příspěvky na dané téma, ale chci se tedy zeptat, jak kdo postupujete…křís se mi tvoří hlavně v červených vínech, loňský rok…to že je potřeba jej vyplavit, tak to beru, ae jak dál postupovat, aby se opětovně netvořil? Byly tu názory, že přidat vínovici…kolik? jednu,dvě kapky z injekční stříkačky? Nebo nějaký jiný způsob aplikace, případně jaké množství? A lze se vytvořit křís také v již nalahvovaných láhvích? Děkuji za názory.

    #208772

    rahorn
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Křís jsou kvasinky, které tvoří takový kožovitý povlak na povrchu vína, pokud si dobře pomatuji, tak hlavně za přístupu vzduchu – v lahvi jsem neviděl, že by se někdy vytvořil křís. Panák vínovice do 50L demižonu je taková stará strécovská rada, ideálně aby ten lehčí alkohol plaval na hladině (zabil kvasinky+dolihoval víno), opatrně nalít, stříkačkou spíš nakapat, někdo skoušel kapat síru, ale ty kvasinky jsou celkem odolné. My máme dobré zkušenosti s Antiflorem, je to taková bílá tabletka, dá se koupit po 12ks (1tbl cca 10cm kruhové plochy) v vinařských. Smrdí hořčicí/křenem, je v tom látka, která se z toho parafinového nosiče uvolní na hladinu udělá tam tenký film a zabraňuje množit se kvasinkám. Má rada je vyplavit křís fouknutím přes koštéř, hodit antiflor a bude to dobré. Ta tabetka to udrží cca měsíc, záleží jak často se do toho leze.. Pokud máte víc demižonů, dbejte na hygienu koštéřu. Víno křísovatí hlavně má-li vysoké pH, málo alkoholu a přístup k vzduchu – takže bych si pořešil hlavně tyhle veci. Ideálně rychle vypít 🙂

    #208777

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Antiflor znám, používám většinou, když mám roztáhaný demizon, tak aby to vydrzelo par dnu, nez ho stocim..vic si dam pozor na hygienu teho kostyra, dekuji a zkusim zakapnout trochou vinovice..rychle vypit to nejde, neco si clovek rad uchova a par set litru taky clovek nevypije hned 😀

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.