Křís jsou kvasinky, které tvoří takový kožovitý povlak na povrchu vína, pokud si dobře pomatuji, tak hlavně za přístupu vzduchu – v lahvi jsem neviděl, že by se někdy vytvořil křís. Panák vínovice do 50L demižonu je taková stará strécovská rada, ideálně aby ten lehčí alkohol plaval na hladině (zabil kvasinky+dolihoval víno), opatrně nalít, stříkačkou spíš nakapat, někdo skoušel kapat síru, ale ty kvasinky jsou celkem odolné. My máme dobré zkušenosti s Antiflorem, je to taková bílá tabletka, dá se koupit po 12ks (1tbl cca 10cm kruhové plochy) v vinařských. Smrdí hořčicí/křenem, je v tom látka, která se z toho parafinového nosiče uvolní na hladinu udělá tam tenký film a zabraňuje množit se kvasinkám. Má rada je vyplavit křís fouknutím přes koštéř, hodit antiflor a bude to dobré. Ta tabetka to udrží cca měsíc, záleží jak často se do toho leze.. Pokud máte víc demižonů, dbejte na hygienu koštéřu. Víno křísovatí hlavně má-li vysoké pH, málo alkoholu a přístup k vzduchu – takže bych si pořešil hlavně tyhle veci. Ideálně rychle vypít 🙂