konec macerace cerveneho vina

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce konec macerace cerveneho vina

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  ipesek a poslední změna proběhla 30.9.2019.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #213924

    ipesek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravim vsechny vinare,
    letos zkousim poprve i cervene vino (FR). Potreboval bych poradit, kdy zacit lisovat nakvaseny rmut?
    -po dokonceni kvaseni? Nebo jak jsem se nekde docetl, staci pro maceraci cerveneho cca 5-10 dni na slupkach a potom dokvasit v demizonu?
    -jak po vylisovani pokracovat v dokvaseni do sucha, v pripade ze po cca 10 dnech ma jeste vino zbytkovy cukr?
    Diky za rady!

    #213963

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jak píšete – lze lisovat už po týdnu. Čím kvalitnější a vyzrálejší vstupní surovina, tím lze nechat na rmutu déle. Jaká byla fenolická zralost Vašich hroznů? Časnějším vylisováním asi chybu neuděláte, ale víno bude mít (možná) nižší barvu a extrakt. Tím bude náchylnější na následnou údržbu, bude možná vyšší potřeba zasíření vína apod. Dokvasit samozřejmě vylisované víno v nádobě (sud či demižon), nejlépe do sucha (kvůli následné stabilitě). Že máte po 10 dnech zbytkový cukr není problém.. nechat dokvasit.. Ale uvidíte co Vám ještě poradí zkušenější vinaři..

    #213982

    ipesek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Diky za radu. Frankovka mela 20 stCNM. Na slupkach lezela 9dni. Nektere hrozny ale byly uz pri sberu napadadene mouchama a vcelama, mel jsem obavu je tam nechat dele. Ten uz je stocena v demizonu. Je videt, ze jeste pracuje ale zadne bourlive kvaseni to neni, spise pomaly konec. Udrzuju stabilni teplotu a cekam na dokvaseni.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.