kolik moštu do demižonu

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce kolik moštu do demižonu

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  petrmk a poslední změna proběhla 14.9.2019.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #212461

    grips1
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ahoj. Chci poprosit o radu. Kolik moštu musím minimálně dát do demižonu (50 L), aby mi to pěkně prokvasilo ?

    Stačí množsví které je na fotce?

    #212462

    grips1
    Účastník
    Poslat vzkaz

    viz foto

    #212464

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Množství na fotce je OK, u levého demižonu dle barvy mám podezření, že není odkaleno, tudíž i v tomto množství může dojít k bouřlivému kvašení a vylítat to ven. Po vykvašení stočit do menšího adekvátního demižonu, popřípadě vypít jako burčák. uzavřít minimálně mikroténovým sáčkem a gumičkou.

    #212467

    honza14
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Je toho v demižonu málo, potřeba dolít klidně cca 15cm pod hrdlo. Takhle ti může mošt začít oxidovat než dojde ke kvašení. Pořád je lepší když to trochu přeteče než naoxiduje. Další otázka zda byl mošt odkalen, jaké jsi použil kvasinky či nepoužil a teplota ve sklepě….samozřejmě kvasná zátka…

    #212486

    grips1
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Děkuji za názory. Teplota sklepa je 13°C, dále jedna se MT, nadoba v pravo je samotok a nadoba vlevo po presovani. Macerace cca 4 hodiny. Hrozny byly docela zdravé. Po presovani mi to vzdy dá tuto barvu. A odkaleni probehlo po 12 hodinach

    #212531

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já nevím, podle mě je množství OK, nevím jestli to máte zasířené a ve 13°C by mohl být problém s kvašením. Já bych to trochu ohřál topítkem, nebo přidal chladnomilné kvasinky. Čím dřív to začne kvasit, tím míň budete mít problémů.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.