Kal po ochlazení vína

Úvodní stránka Diskuzní fórum Vinařská sekce Kal po ochlazení vína

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  nezmar a poslední změna je stará 8.11.2017.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (z celkem 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #170458

    nezmar
    Participant
    Poslat vzkaz

    Dobrý den.
    Jsem úplný nováček.Mám letos první ůrodu z mé pidi vinice .Víno jsem po třetím stáčení lehce upravil Deacidem a po týdnu stočil přes 10.fitr.Víno je krásně čiré a chuť
    pro mě překvapivě dobrá.Část jsem si odlil a dal do lednice a po třech dnech se víno zakalilo krystalky .Chuť se nezměnila.Počítal jsem s tím že ho před lahvováním přefiltruji před steril. 20.Pomůže to aby se po
    ochlazení nekalilo??
    Předem dík za radu

    #170460

    Carloss
    Participant
    Poslat vzkaz

    Filtrace nepomůže ve víně se ti vysrážel vinný kámen tím že si to dal do lednice pokud tam jsou jen krystalky je to vinný kámen pokud je tam i kal můžeš tam mít i bílkovinový zákal který se tvoří při změně teploty.Použil jsi bentonit? Pokud ne tak použij bentonit ten odstraní termolabilní bílkoviny a na ten vinný kámen CMC nebo kys.metavinnou až potom sterilní filtrace.

    #170461

    onda
    Participant
    Poslat vzkaz

    Buď zdráv,
    pokud jsou to opravdu jen krystali tak s tim nic nedělej, kyselina za par tydnu vypadne, tedy jeji podstatna cast, stocis vyfiltrujes a hotovo, sipat do toho nejaky sragory kvuli vinnému kamenu mi prijde uplně mimo, zvlast kdyz toho mas jen par litru, pro vlastni potrebu.
    Bílkovina může být problém, bentonit bych asi použil, pro jistou.

    At se dari

    #170467

    nezmar
    Participant
    Poslat vzkaz

    Zdravim a dík za odpověďi

    Myslím si že je to asi vinný kámen .Jsou to stejné krystalky jaké zbyly na dně a stěnách demižónu při stáčení po Deacidu. Když jsem lahev vyndal z lednice tak se to tím pohybem rozvýřilo ,ale po cca 1/2 hodině bylo zas čirý s usazeninou na dně lahve.Víno se vypilo a ve skleničce pak na dně taky zbylo pár krystalků. Na čiření jsem použil Neoclar a ten by měl už bentonit obsahovat.Přisířeno pyrosiřičitanem na 25mg volné síry.Víno mám pro vlastní spotřebu :-)) jen 100litrů ale už teď z něj mám radost.Mých 150 hlav je vinařům asi pro usmání ,ale baví mě to 🙂

    #170500

    nezmar
    Participant
    Poslat vzkaz

    Zdravim

    ještě mě napadlo jestli by nestačilo dát víno vychladit ,aby se vysrážel ten vinný kámen a potom celý objem přefiltrovat.Při dalšim schlazením (uložení lahve do lednice) by se už asi neměl ojevit.
    Co vy na to??

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (z celkem 5)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.