Kal a krystalky

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Kal a krystalky

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  Radek7 a poslední změna proběhla 3.5.2019.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #206837

    Zdravím. Doposud jsem veškeré hrozny z vlastní produkce používal výhradně na burčák ale nyní mám již sklizně poměrně dosti abych se mohl pustit i do vína samotného. Z minulého roku mi zůstalo cca 40 litrů moštu Najburku a tak jsem ho dotáhl do konce. Víno někde kolem unora tohoto roku dostalo svoji typickou chuť chuť i s aroma jsem spokojen. Stočil jsem ho tedy do láhvý ale po pár dnech jsem si všiml že ode dna při manipulaci se roztočí takový kal a vytvoří jakýsi závoj který se postupně rozptýlí až se zase zpětně usadí. Má to asi 90% všech lahví. A jen asi pětina lahví má navíc takové malinké průhledné kuličky které se při manipulaci také prohání lahví.

    Možná bych měl ještě napsat že jsem použil přípravek na snížení kyselosti “ bianco neve “

    Posílám fotky obou závad
    Děkuji moc

    #206851

    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud jsou to krystalky vinného kamene,tak ty jsou v pohodě. Ale ten závoj naznačuje spíše vysráženou bílkovinu – ta se dá celkem snadno změřit změřit. A nebo druhotné kvašení v lahvi – pokud tam byl zbytkový cukr a nějaké hladové kvasinky, které čekaly na svoji další příležitost. To by byl vidět náznak perlení. Je třeba měřit bílkovinu a pokud je, tak ji odstranit bentonitem. Před lahováním ideálně přefiltrovat a přisířit. A lépe mít i vykvašeno do sucha.

    #207025

    Radek7
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím jak mati ze bílkovinu ve víně

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.