Jemné kaly VZ, RR

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Jemné kaly VZ, RR

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  micurinec a poslední změna proběhla 20.11.2017.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #169846 odpověď

    Ondrej
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    chci se Vás zeptat, jak dlouho necháváte Veltlínské a Ryzlink rýnský na jemných kalech? Stáčíte ještě po alkoholovém kvašení, nebo necháváte všechen kal? Děkuji za odpovědi.

    #169861 odpověď

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Na to asi neexistuje univerzalni odpoved. Zalezi na vinu, rocniku atd.
    Muj postup je takovy ze hned po skonceni fermentace vino stocim s tech nejhrubsich kalu, pak vino skolim na tech jemnejsich kalech 2-6 mesiců. Kdy ze zacatku vina micham 1-2krat tydne, pote uz nechavam spise lezet a micham jen vyjmecna, vetsinu vin do „cista“ stahuju nekdy na prelomu unora a brezna. Samozrejme u rose a milerky to je to mnohem driv.
    Lze nechat i vsechen kal, i kdyz se to moc nedoporucuje, sirka a jine nemoci. Zalezi take na tom jak dobre jste odkalil most, pokud byl odkalen na jiskru da se nechat vsechen kal, na druhou stranu ta stacka – provetrani vinu, kalu prospeje, lepe to pak seda, predejde se tim prave moznym redukcnim pochodum – sirce.
    Jak u veltlinu tak u rynaku neni kam spechat, delsi doba kontaktu vin s kalem jim doda na mohutnosti a kulatosti.

    #170755 odpověď

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    pokud budu v zimě dva mesice mimo domov a nebudu moci míchat, bude to mít nejaky vyraznejsi vliv na budoucí víno..? a po návratu začít znovu míchat nebo to už nechat být?

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
Odpověď na: Jemné kaly VZ, RR
Osobní informace: