jak filtrovat přes křemelinu

Úvodní stránka Diskuzní fórum Vinařská sekce jak filtrovat přes křemelinu

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  micurinec a poslední změna je stará 1 den, 19 hodiny.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (z celkem 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #170536

    micurinec
    Participant
    Poslat vzkaz

    Jak mám filtrovat starší víno, u kterého jsem musel použít jistý přípravek, chci použít bavlněný trychtýř a křemelinu, může mi někdo prosím napsat jak postupovat? díky

    #170733

    Ahoj, kdysi sem to používal, návod jsem tenkrát našel na tomhle (ale starým dobrým) webu. Bavlněný trychtýř jsem zavěsil – používal jsem k tomu štafle :). V kýblu s filtrovaným vínem jsem rozmíchal křemelinu, objem vína samozřejmě o něco menší než objem trychtýře. Pod trychtýř jsem postavil prázdný kýbl a plný nalil do trychtýře. Víno začne protékat a křemelina se postupně naplaví na povrch trychtýře. Zpočátku to samozřejmě teče kalný, tak to pořád vracíš zpátky dokud to nemá jiskru. Potom pod trychtýř vrazíš demižon a jedeš „na čisto“.Důležitý je, aby hladina v trychtýři byla pořád stejná. No a pak už jen pomale přilíváš. Nevýhoda je v tom, že víno se hodně provzdušní a spadne volná síra, je potřeba po filtraci přeměřit a případně doplnit. Křemelinu bych použil hrubou, dávku si přesně nepamatuju ale odhadl bych to na cca 150g. Křemelina může být po filtraci ve víně cca 14 dní cítit.

    #170743

    micurinec
    Participant
    Poslat vzkaz

    zajímavý, díky

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (z celkem 3)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.