Jak dosladit hotové víno?

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Jak dosladit hotové víno?

Zvolené téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  Roman01 a poslední změna proběhla 14.7.2017.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #165021 odpověď

    Petr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mám trochu divný dotaz, ale odpověď jsem nikde nenašel. Všude se hovoří o doslazování moštu, ok ale jelikož jsem prošvihl kvašení, respektive jsem ho blbě zarazil tak víno dojelo do sucha a trocha toho cukříku mu zkrátka chybí. Mám toho málo jen pro sebe kolem 100l, ale potřeboval bych to dosladit. Jenže jak? Přípravky do toho jsou drahé, cukerín dávat nechci je to poznat. Je možné to nějak dosladit, jednoduše? A jak to změřit (mimo laboratoř)? Jak mám v domácích podmínkách určit, jestli je tam 4gr/l nebo 10gr. na litr?
    Dle selské logiky je suché víno do 4gr. cukru na litr. Jestli chci mít polosladké mělo by mít mezi 12-45 gr./l. Takže bych měl dodat cca 20gr. cukru na litr, aby z toho nebyla sladká voda. Takže mám vzít cukr krystal, navážit a rozpustit ve víně? Tj. 2 kg cukru rozpustit mícháním? Nevykrystalizuje mi pak zpět?

    #165045 odpověď

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Idealním na doslazení je hroznový koncentrát,
    třeba zde:
    http://www.vinarskydum.cz/e-shop/vyroba-vina-a-ostatnich-surovin/aromata-a-pripravky-na-doladeni-vin-a-palenek/hroznovy-koncentrat-detail

    No co se týká přesného množství proč je pro vás důležité přesně vědět množství cukru? není důležitější chuť.
    Podotýkám že víno ze zbytekem cukru bude nestabylní-vyšší potřeba ošetření – filtrace, síření.

    K cukru krystalu se ani vyjadřovat nebudu, si rovnou kupte hradní svíci, škoda práce.

    #165081 odpověď

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Senzoricky (chuť, vůně) je nemožné rozeznat jakým cukrem je doslazeno (pokud někdo tvrdí opak, tak si jen tahá kšandy), takže nejjednodušší je přidat řepný cukr. Doporučuji vyzkoušet si na několika vzorcích co bude nejvíc chutnat, než to dáte do celého objemu. Víno bude ovšem vysoce nestabilní (i na bílkoviny) a pokud nebude skladováno např. v lednici, tak se s vysokou pravděpodobností během pár dní rozkvasí. Ani vysoká síra tomu moc nezabrání, jedině sterilní filtrace a na tu asi nemáte zařízení. Snažím se věřit že je to pro vlastní spotřebu, takže nejlépe bude stočit to vždy do PET (či láhve) a v ní si rozpustit cukr dle libosti dát na pár dní do lednice, aby se cukr rozležel a ihned zkonzumovat. Postupně tak zpracovat oněch 100 l.

    Že takový postup je čuňačina není snad potřeba dodávat. Pokud víno dojelo do sucha, tak asi neměly hrozny dost cukru. Nemám nic proti sladkým vínům, ale měla by to být přírodně sladká vína, což znamená špičkovou technologii filtrace, kterou malovinaři prostě nemají, nebo vyšší alkohol u takových vín, který umožní výrobu a udržení sladkých vín i malovinařům. Zde je ovšem nutná patřičně vyzrálá surovina, která umožní získání dostatečného alkoholu a přitom tam zůstane ještě dost cukru.

    #165092 odpověď

    Petr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Souhlasím že to mělo málo cukru, při sklizni bylo 19/20+-NM a nepřislazoval jsem to. Je to z toho důvodu, že mám rád víno, ale ne kocovinu tak se snažím vyrobit víno s co nejméně alkoholu což se mi daří, ale chybí mi jemný cukřík (trochu ho tam je ale chci víc), který tam chci dodat. Již jsem byl poučen, že zarazit se to musí sírou, takže letos tam vrazím 80 síry a tím bych to měl zarazit a získat víno s ještě méně alkoholu a se zbytečkem cukru.
    Může se doslazovat i moštem, ale nedočetl jsem se v žádné knížce jak ho vyrobit. Dle informací odvozených od moštu jablečného, po lisování a odkalení moštu tento osladím co to půjde (údajně na 1,5l moštu 1 kg cukru) a zahřát to na 75-80°C, asi chvíli udržet na této teplotě a nechat zchládnout. Co dál zasířit? Na kolik? Nyní s tím budu pracovat jako s vínem, tj. nechám klesnout kal, vyčiřím a budu skladovat ve sklepě. Klidně mohu dát síry více, protože ostatní vína držím na hraně 25-30 a jen přes léto zvyšuji na 60.
    Jednou jsem použil i koncentrát sladký (od velkovinaře!!), ale po pár dnech v ledničce byly usazeniny v lahvi a zdálo se mi že se to pohlo. Chtěl bych osladit celé množství naráz, nechat vyčeřit, zfiltrovat (deskový filtr) a používat, protože vrtat se s tím po lahvích je pracné. Jinak je to opravdu pro moji potřebu, protože víno s tam málo alkoholem a ještě polosladké vy každému vystřelilo hned druhý den.
    p.S. Víno s nízkým alkoholem je fajn, akorát když pak pustíte manželku ven tak se vam s kamaradkama zlije, protože je zvykla, že 0,4l vina ji přece nic neděla a není možné jí vysvětlit že víno doma s 8-9% není to samé jak víno ve vinárně s 13%.

    #165099 odpověď

    Petr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ještě k nemožnosti rozeznat cukr. Od známého velkovinaře jsme koupili pálavu, sladkou s 13% alkoholu! Na chuť dobrá, ale když jem to víno nechal v ledničece při 2°C, tak po pár dnech se sladkost změnila na jinou cukerinovou, respektive z toho dost vystupovala ta pachuť po cukerinu. Nevím co tam proběhlo ale již to nebylo tak příjemné.
    Ještě jedna zkušenost jak se dělá víno. V německu jsme byli ve velkém vinařství s restaurací, provozovali to řekové. Klasická ochutnávka a nakonec jsme si vybrali, ale bylo příliš kyselé, tak jsme je požádali o polosladké víno. Ihned vyhověli a přinesli láhev. Po vypití nám na spodku vytekl cukr krystal, žádný kámen ale obyčejný krystal a ten zdražil tu láhev o 1 EUR. Takže bacha v německu mají příšerně drahý cukr 🙂 a s tím, že je to čuňačinka si hlavu nelámou.

    #165102 odpověď

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ok. Jen cukerin není cukr, to stejné platí např. i pro stévii.

    Dělat víno bez alkoholu a cpát tam pak 80 síry není zrovna nejrozumnější nápad. Hlava nebolí z cukru či alkoholu, ale hlavně ze síry, které je většinou jako konzervantu nejvíc ve sladkých vínech.

    #165106 odpověď

    Roman01
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dosladit hroznovým koncentrátem podle chuti, vyčeřit, filtrace a stabilizace vína, je hrozně moc přípravků na stabilizaci.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
Odpověď na: Jak dosladit hotové víno?
Osobní informace: