Fortifikované víno

Úvodní stránka Diskuzní fórum Vinařská sekce Fortifikované víno

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (5 účastníků) se naposledy zapojil uživatel  mt a poslední změna je stará 12.10.2017.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (z celkem 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #169617

    Roman01
    Participant
    Poslat vzkaz

    chtěl bych se zeptat na výrobu fortifikovaného vína, vaše zkušenosti s výrobou, kdy kdy asi zastavit kvas lihem a jak dlouho nechat macerovat na slupkách, díky za rady

    #169641

    vsenkyrik
    Participant
    Poslat vzkaz

    Tady máš vše.

    #169669

    Kodak
    Participant
    Poslat vzkaz

    Je to jen o tom co chcete vyrobit. Sladké, suché, nebo něco mezi tím. Informací k tomuto tématu je hromada.

    #169675

    moll
    Participant
    Poslat vzkaz

    Fortifikované znamená „opevněné“ – ve smyslu posílené, zodolněné – tenkrát mysleli nemoci vína, protože s přídavkem alkoholu se nekazilo. Způsobů jak je vyrobit je tisíce a odvíjí se od toho čeho chcete dosáhnout. Připoměl bych, že mezi fortifikované patří i shery a vermuty. Ale nejspíše chcete vyrobit něco portského typu (to vlastně není víno, ale zastavený burčák – a může být i růžové a bílé).
    Takže:
    – alkohol by měl být co nejsilnější (aby se víno co nejméně ředilo obsaženou vodou) – 80% (ale dobrého výsledku na doma jde dosáhnout i s 50%)
    – vhodné chuti – to vždy neznamená, že se dá pít jen tak samotný
    – množství je vhodné spočítat a připravit dopředu tak, aby výsledný alkohol byl v rozmezí 16-22% – opět podle typu
    – způsobů přidání je mnoho – od jednorázového přidání v okamžiku kdy je burčák na vrcholu (dost ostrý výsledný produkt) po přidávání malé dávky během cca 14 dní (a ještě míchané půl na půl s vínem aby se předešlo šoku) každý den, dokonce s omezením přídavku při dokvášení (umožní kvasinkám se přispůsobit, zpracovat meziprodukty a spojit obojí) (hladný výsledný produkt)

    #169699

    mt
    Participant
    Poslat vzkaz

    Romane01, pokud chceš odbornou radu kup si knihu „Portské a ostatní fortifikovaná vína“ autor: Jan Stávek
    cena: 299Kč KNIHCENTRUM TESCO nebo přes eshop.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (z celkem 5)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.