filtrace přes křemelinu

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce filtrace přes křemelinu

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  cenyt a poslední změna proběhla 6.12.2017.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #171037 odpověď

    greib458
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, máte někdo zkušenosti s filtrováním přes Filtr konický bavlněný 30l IT 14470 (Larix). Předpokládám, že se do nej rozmíchá křemelina ruzné hrubosti.
    1. Jaký je postup filtrace s křemelinou
    2. Jaký je výsledek
    3. Negativní vlivy na víno
    Chtěl bych zkusít tuto nejlevnější metodu filtrace na cca 150L vína, lahvovat nebudu. Nebo je lepší zainvestovat do deskového filtr? U něho jsem ale četl, že se musí před použitím hodně proplachovat a i tak, muže víno být cítit po papíru.
    Díky za rady a tipy.

    #171040 odpověď

    jrmnfrd
    Účastník
    Poslat vzkaz

    kdyz koupíte kvalitní desky tak se nemusi nijak proplachovat.použivám desky becopad a nejsou vubec citit po papiru. ale v tak malem množství bych nefiltroval a nedělal bych si s tim starosti, jestli mate vino jen pro domaci učel tak bych aplikoval bentonit a pak želatinu a vino budete mit vyčeřené s jiskrou.

    #171046 odpověď

    cenyt
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobry den.
    150 litru je sice dost ale neni zadny duvod proc by to neslo. Pokud to mate pro vlastni spotrebu naprosto v pohode. Taky jsme to spoustu let pouzivali.
    Idealni je mit nejakou ruku na pomoc,protoze je to trosku slozite.
    Mi jsme to delali takto:na trojhacku poveseny pytel s kovovou obruci,(predem namoceny)vrchol kuzele protahnete vnitrkem nahoru asi do 3/4 vino s primichanou kremelinou(primerene)ve kbeliku (dobre je mit jeste jeden v zaloze s vinem bez kř.) jedna osoba leje do vaku a druha pozvolnym spoustenim sredni casti nanese kř. Na steny vaku potom je nutne co nejdriv dolevat do plna ( na to ta druha nadoba)a potom stale doplnovat. Pod tim vsim jsme pouzivali 2klasicke bedny. Po naplaveni jen kontrolujeme cistotu.
    ,,Jednoduche“
    Čistota je srovnatelna.
    Bohuzel je vino nekolik dni rozhozene, a je potreba ho zasiřit. Vetsinou do 3-4 dni bylo v pohode.

    Skuste zapatrat u malovinaru treba vam to nekdo predvede.

    Hodne zdaru.

    #171061 odpověď

    greib458
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Chapu to teda dobře, že rozmíchám křemelinu s vínem, proliju to tím pytlem podle vašeho návodu, udělám tím ten povlak a pak už tím prolívám jen víno bez křemeliny? Pytel musí být pořád plný nebo může víno protéct a pak ho můžu dolít? Kolik toho vína můžu cca prolít, než tu křemelinu budu muset měnit, popřípadě proprat pytel? Díky za rady

    #171099 odpověď

    cenyt
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ano je to tak,doleva se ciste vino. Pokud mozno nejlepe do sredu kuzele, jinak je nebezpeci ze oplachnete nanesenou filtračni vrstvu! Podobne je to s dolevanim!
    Množství zalezi na zakaleni vina,nekdy byl problem udelat 50 litru a jindy prošla 100vka a jeste by neco šlo.
    Ps:pokud do pytle nalejete kal nebo kvasnice,pomalu vam to prokape a zustane jen sušina. To jde i bez křemeliny.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)
Odpověď na: filtrace přes křemelinu
Osobní informace: