Domácí výrobu vina a burčaku pro nováčka.

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Domácí výrobu vina a burčaku pro nováčka.

Zvolené téma obsahuje celkem 59 odpovědí. Do diskuze (12 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  Mobisek28 a poslední změna proběhla 25.9.2022.

Prohlížíte 15 příspěvků - 16 z 30 (celkem z 60)
  • Autor
    Příspěvky
  • #200713 odpověď

    dall
    Účastník
    Poslat vzkaz

    po stoceni zasadne udrzovat nadoby plne

    #201768 odpověď

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím chci se zeptat co nyní z vínem v demižonu?
    Síry mám tak jak má být. jestli něco do demižonu ještě přidat, nejakou látku? Zdá se mi že víno má pořád takovou perlivou chut.

    #201772 odpověď

    dall
    Účastník
    Poslat vzkaz

    a čistí se to?

    #201775 odpověď

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Řekl bych ze je to tak 3 týdny pořád stejné.

    #201799 odpověď

    dall
    Účastník
    Poslat vzkaz

    tak to nejspis porad kvasi

    #201801 odpověď

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Aha a jak to teda zastavit?

    #201807 odpověď

    dall
    Účastník
    Poslat vzkaz

    cichnout k tomu, jestli je citit uvolnujici se oxid uhlicity, tak to jeste kvasi, zmeril bych siru, pripadne znovu zasiril a stocil. Po trech tydnech by melo byt uz hodne patrne, ze se vino odshora cisti

    #201907 odpověď

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Takže podle čichu jsem to moc nepoznal (lajk), síru jsem měřil asi 30mg volné síry na litr.
    Mám přidat síru? Používám Pyrosiřičitan draselný. Mám tedy přidat a stočit? Ikdyž na dně demižonu nic moc není.
    Díky

    #201913 odpověď

    Wimpi
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud by vám víno ještě kvasilo, muselo by se to projevit na kvasné zátce, tedy pokud ji máte v hrdle demižonu upevněnou vzduchotěsně. Jestliže máte víno dosucha vykvašené a již nekvasí, což jste uvedl 2. a 3.10., mělo by se samo už dávno začít čistit. Standardně se víno začíná samočistit už ve fázi pomalého dokvášení. Vám se (dle foto) více než měsíc po avizovaném dokvašení nečistí a je kalné v celém profilu. Navíc v chuti je cítit perlivost. Víno je zasířené – JMF tedy nemůže probíhat. Suma sumárum, něco je špatně, přičemž už vámi uvedené údaje ze 3. 10., že mošt měl „21 cukru“ a kvašení se zastavilo při obsahu alkoholu cca 8% a je kyselé, vzájemně nesedí. Kampak by se poděly ty cukry? Jak se změnil obsah alkoholu od onoho 3.10. do dneška? Chutná to nyní vůbec jako víno? Nejsou tam nějaké divné chutě, či smrádek?

    #201919 odpověď

    dall
    Účastník
    Poslat vzkaz

    co to tam je za penu na hladine? nebo to je jen na te fotce?

    #201920 odpověď

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já bych to zase až tak zakalené neviděl, stočil bych to do jiného demižonu – a hlavně do plna.

    #201925 odpověď

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Žádná pěna, jen asi světlo na fotce.
    Pokusům se to útočit do mensiho demizonu. Mám přidat ještě síru?

    #201939 odpověď

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    síru držet min na 30, spíš 40

    #202148 odpověď

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Takže jsem to stočil do menších demizonu, aby byli vrchovaté. Předtím jsem přidal ještě síru. Teď je na 45mg. Mám to ve sklepě kde je nyní teplota 9 stupňů. Teď tedy čekat jestli se to vyčistí? Nebo ještě něco přidávat? Včera jsme ochutnali, trochu trpké ale chuťově celkem dobre. Ještě tam cítím trochu perlivosti, ale méně než bylo.

    #202152 odpověď

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jestli to máte ve sklepě kde je 9 stupňů, tak ta perlivost je navázané CO2, které vzniklo při kvašení. To je v pořádku. Každým stáčením se to zlepší, nebo před pitím nechte otevřenu láhev nějakou dobu nadýchat. Víno se časem vyčistí, jak se usadí kal, tak to zase přetočte do čistého demižonu, popřípadě s tím nějakým míchátkem dvakrát do týdne zamíchejte, uvolní se CO2 a rychleji se to bude čistit.

Prohlížíte 15 příspěvků - 16 z 30 (celkem z 60)
Odpověď na: Domácí výrobu vina a burčaku pro nováčka.
Osobní informace: