Domácí výroba

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  moll a poslední změna je stará 14.8.2017.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (z celkem 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #165833

    lubos78
    Participant
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    urodilo se mi odhadem asi 50kg Muškátu moravského, a chtěl bych zkusit to amatérsky zpracovat na mošt
    (kolik ho asi může být z 50kg???), možná zkusit burčák.

    Mám klasický lis a několik demižonů, ale prakticky nic jiného resp. ani nevím co ještě bude potřeba.
    Bude stačit hrozny opatrně „roztlouct, rozmačkat“ v nějaké nádobě nebo by to skutečně chtělo
    nějaký mlýnek na hrozny?
    Je potřeba do lisu koupit nějakou filtrační vložku, a nebo přes co to případně dodatečně přefiltrovat.
    Když dám mošt do PET-láhve a do ledničky, jak dlouho vydrží?

    Děkuji za případné rady, informace

    Luboš

    #165834

    Carloss
    Participant
    Poslat vzkaz

    Zdravím výlisnost se pohybuje mezi 50-75%( podle druhu lisu,překopání atd.)myslím že by ste z toho měl mít min. 25-30 l pokud se s tím pohrajete možná i víc. Hrozny stačí jen opatrně pomačkat(pošlapat) mlýnek netřeba do lisu bych nic nedával a po vylisování jenom odkalil pokud by ste použil třeba ještě želatinu a bentonit dá se pouhým odkalením dosáhnout velice čistého moštu pokud ho po odkaleni necháte tak za nějakou dobu se rozkvasí a budete mít burčak pokud chcete uchovat mošt delší dobu tak nejjednodušm řešením vidím pasteraci.

    #165836

    lubos78
    Participant
    Poslat vzkaz

    Děkuji,
    snad to zvládnu

    #165926

    moll
    Participant
    Poslat vzkaz

    V takovém množství by bylo nejlepší jen podrtit v kýblu (dřevěný tlouk, nebo prázdnou sedmičkou) (mechanizaci jen takovou, která nerozdrtí pecky – tutifruti mlynek úplně povolený!), nechat naležet, obvykle se do druhého dne sám rozkvasí. Pokud ne, přidat zákvas z ušlechtilých kvasinek. Po 2 dnech stáhnout, vylisovat (a už máte dva druhy moštu), dosladit, nechat den dva ještě rozjet a máte burčák. V petce v mrazáku vydrží do Silvestra, v lednici dokud se nerozkvasí (i v lednici se rozjede) – max týden. Bacha na plnou PETku v lednici! Nechávejete v ní trochu místa.
    A když výlisky rozdrobíte, zalijete trochou uvody, necháte zas den dva naležet, pak přisladíte, případně dokyselíte, získáte „druhák“, který samozřejmě není tak dobrý, ale většina lidí ho od „prváku“ vůbec nerozliší a tak se takový nápoj nejen nesmí prodávat, ale ani skladovat v prostorách určených pro víno!
    Příklad

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (z celkem 4)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.