Čiřeni vina

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Čiřeni vina

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  RP2712 a poslední změna proběhla 17.10.2019.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #214572

    Dobry den, chtěl bych radu. Bino dělám asi 10 let. Letos poprvé bych chtěl zkusit cireni vína za pomoci preparátů které jsem koupil ve vinařském domě. Koupil jsem To sil, želatina a bentonit. V návodu na cireni je pro bílá vína použít první těšil pak želatina a nakonec bentonit a pak víno stocit. Ale zajímalo by mě kolik dní mezi jednotlivými složkami musím nechat si z je tam přidám, nebo zda víno pokaždé stocit. Děkuji za každý radu.

    #214576

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já cirim Tosil+Zelatina a dám dané mnozstvi Tosilu a pote pridam rozmichanou zelatinu,hned to na sebe navazuje….vino mit stoceny z hrubych kalu,pote aplikovat tosil a zelatinu a behem par dni se vino zacne cistit…a zalezi jak dlouho je pak nechate na jemnych kalech….s bentonitem zadne zkusenosti zatim nemam,tak neporadim..

    #214795

    RP2712
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Záleží na teplotě sklepa, želatina je citlivá na nízké teploty. Dle návodu by se měl dát bentonit asi 30 minut po želatině, ale myslím že to nemůže pobrat všechny bílkoviny, když je tam zrovna ještě přidáte navíc ve formě želatiny – těžko říct nejsem v tomto zběhlý. Osobně používám hausenpastu s tosilem zpusobem jako vy, stocim po týdnu, ohreju topitkem a dám bentonit a pak stocim po týdnu znovu. Sice stočení navíc, ale je to 100% na termolabilni bílkoviny.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.