Batonáž

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  richwine a poslední změna proběhla 6.11.2018.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #201778 odpověď

    Sebastian
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    Pokud necháváte víno dlouho ležet na kvasinkách(batonáž/sur-lie), v jakém stádiu poprvé síříte?
    Většinou nechávám víno na kvasinkách až do konce ledna. Ale většinou se bojím oxidace a už někdy na konci listopadu zasířím menší dávkou 30mg/l. Vydrželo by víno do ledna na kvasinkách i bez zasíření?
    Víno nechávám opravdu jen na nejjemnějších a nejmladších kvasinkách z druhé poloviny kvašení (stáčím ve stádiu ostřejšího burčáku).

    #201780 odpověď

    klasek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, ano vydrželo by. Minulý týden sem lahvoval nesířené víno, míchané na kalech celý rok, v menších či větších intervalech, bez známek oxidace. Sířil sem jenom před lahvováním cca o 15mg/l volné.

    #201797 odpověď

    richwine
    Účastník
    Poslat vzkaz

    3 vína celý rok bez síry na jemných kaloch, vrátane aromatického TČ, sírené na 2x.
    1x – pri stočení do nerezu pred flašovaním.
    2x – tesne pred flašovaním.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
Odpověď na: Batonáž
Osobní informace: