Dobrý den,
Pokud necháváte víno dlouho ležet na kvasinkách(batonáž/sur-lie), v jakém stádiu poprvé síříte?
Většinou nechávám víno na kvasinkách až do konce ledna. Ale většinou se bojím oxidace a už někdy na konci listopadu zasířím menší dávkou 30mg/l. Vydrželo by víno do ledna na kvasinkách i bez zasíření?
Víno nechávám opravdu jen na nejjemnějších a nejmladších kvasinkách z druhé poloviny kvašení (stáčím ve stádiu ostřejšího burčáku).
Dobrý den, ano vydrželo by. Minulý týden sem lahvoval nesířené víno, míchané na kalech celý rok, v menších či větších intervalech, bez známek oxidace. Sířil sem jenom před lahvováním cca o 15mg/l volné.
3 vína celý rok bez síry na jemných kaloch, vrátane aromatického TČ, sírené na 2x.
1x – pri stočení do nerezu pred flašovaním.
2x – tesne pred flašovaním.