Degustátoři vybrali jubilejní TOP Vína Slovácka

Mít vytříbené chuťové buňky, léta sbírat zkušenosti a vyvarovat se kořeněných či kyselých jídel. Být degustátorem není žádní sranda, zvláště pokud jde o tak prestižní kategorii, jakou je na Slovácku pěstování vína.

Své o tom ví hned devatenáctka profesionálů, kteří v úterý 8. srpna hodnotili vzorky pro jubilejní desátý ročník soutěže TOP Víno Slovácka. Šampioni jednotlivých kategorií budou zveřejněni 19. srpna na Vinařských slavnostech v Polešovicích.

top vína slovácka

„Asi se budu opakovat, ale musím říct, že rok od roku méně záleží na vlivu počasí. Technologie a samotní pěstitelé se neustále zdokonalují, a tak lze říct, že poslední ročníky TOP Vína Slovácka se v množství vzorků i jejich kvalitě čím dál tím více rovnají,“ uvedl garant degustace Jakub Šebesta.

Jeho úkolem je ohodnotit vůni, důkladně prozkoumat barvu a odhalit všechny skryté neduhy, které víno může obsahovat.

Sám přitom nepreferuje žádný druh. Spíše se řídí podle toho, k jaké příležitosti si jej nalévá. „Jestliže budete sedět celý den s partou ve společnosti, tak rozhodně není vhodné nějaké aromatické a těžké víno, naopak je třeba nějaké lehčí. Letos jsme se například setkali s velkými horky, pro které je ideální zvolit růžová vína,“ poradil zkušený degustátor.

Letos se utkalo o titul TOP Víno Slovácka šestadvacet vinařů, kteří do soutěže přihlásili 111 vzorků. Nejvíce jsou tradičně zastoupena bílá vína se sedmadevadesáti vzorky, v kategorii červených vín soutěžilo osm a mezi růžovými šest vzorků.

Mezi odrůdami se také objevilo šest zástupců Muškátu moravského, který letos oslavuje třicet let od svého vzniku.

 

Zdroj: www.slovacky.denik.cz